NEWEY WEG BIJ RED BULL: MOET VERSTAPPEN OOK VERTREKKEN?

Adrian Newey vertrekt bij Red Bull Racing. Het vertrek van de topontwerper hing al langer in de lucht en is nu officieel. Wat betekent dit voor Max Verstappen, die juist zoveel heeft gepleit voor het feit dat de belangrijke mensen bij het team moeten blijven.

Het nieuws van Adrian Newey komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er heerst al langer onrust achter de schermen bij Red Bull Racing en de Chief Technical Officer van Red Bull Racing voelt zich daar niet langer in thuis. Vooral de hele soap rondom Christian Horner en de machtsstrijd met Helmut Marko zou hem hebben doen besluiten om te vertrekken.

Zijn vertrek zou juist zorgen voor hetgeen Max niet wil. De Nederlander is heel duidelijk geweest over zijn wens voor het team: iedereen moet bij elkaar blijven. Over de toekomst van Verstappen is ook onduidelijkheid door de onrust binnen het team. Verstappen wil dat het weer rustig wordt binnen het team en dat de belangrijke mensen blijven. Met het vertrek van Newey lijkt dat niet het geval.

Hoe belangrijk is Newey voor Red Bull?

Dat Newey een belangrijke schakel is binnen het team, dat spreekt voor zich. Hoewel Newey ietwat naar de achtergrond is verschoven als CTO en zijn belang in de RB17-hypercar, neemt dat niet weg dat Newey nog altijd een grote rol speelt in het ontwerp van de wagen van Red Bull Racing. Vooral zijn kennis over het ‘ground-effect’ heeft Red Bull met de huidige generatie wagens enorm geholpen.

Verstappen was duidelijk toen het er even op leek dat Helmut Marko moest vertrekken bij het team. Toen hem diezelfde vraag over Adrian Newey werd gesteld, was Verstappen minder stellig. Toen gaf hij aan dat niet ieder individu voor het team behouden kon blijven. ''Ik kan wel roepen dat alles bij elkaar moet blijven, maar als één iemand weg wil gaan, dan kan je dat niet altijd tegenhouden. Ik zou het fijn vinden als Adrian (Newey) blijft en niet naar een ander team gaat. Hij heeft namelijk veel kennis.’’

Voorlopig is het nog onduidelijk hoe de toekomst er voor Verstappen uit ziet. De Nederlander heeft nog een contract bij Red Bull Racing tot en met 2028, maar met alle onrust achter de schermen zullen de twijfels met de week toenemen. In 2024 en waarschijnlijk in 2025 heeft Red Bull de beste wagen, maar hoe zit dat vanaf 2026?

Vertrekt Verstappen bij Red Bull Racing?

Vooral de Red Bull Powertrains is een heikel punt. Helmut Marko en kamp Verstappen maken zich zorgen over de achterstand die het motorproject heeft opgelopen. Zolang het team bij elkaar blijft heeft men wel vertrouwen dat het goedkomt, maar hoe zit dat als misschien wel de belangrijkste man op technisch gebied zou vertrekken? Heeft men binnen het kamp van Verstappen dan ook nog het vertrouwen dat het wel goed zal komen?

De lokroep van Toto Wolff zal steeds verleidelijker worden voor Verstappen. Mercedes stond er de vorige keer ook toen er nieuwe motorreglementen werden ingevoerd. Mercedes heeft met het vertrek van Lewis Hamilton al een zitje vrij voor 2025, maar zou Verstappen ook in 2026 kunnen verwelkomen in het team.

Toch zal Verstappen ook met een schuin oog kijken naar Newey. Waar gaat hij naar toe? Als Newey naar Ferrari gaat, dan wordt het voor Verstappen lastig, zo niet onmogelijk om hem op korte termijn te achtervolgen. Als Newey voor Aston Martin en Honda kiest, is er voor Verstappen wel de optie om de overstap te maken. Als Mercedes het voor elkaar krijgt om Newey binnen te halen, dan zullen ook de kansen om Verstappen te strikken stijgen.

2024-04-25T15:10:05Z dg43tfdfdgfd